Sałatka nicejska to jeden z symboli kuchni południowej Francji. W oryginalnym przepisie oprócz ugotowanych jajek wykorzystywano wyłącznie surowe warzywa. Z czasem do sałatki zaczęto dodawać ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową. W mojej wersji, prócz klasycznych składników znajdziecie zieloną fasolkę ugotowaną na parze. Polecam na lunch lub lekką kolację.
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
- 2 garście sałat (może być lodowa, rzymska rukola, roszponka)
- 200 g tuńczyka w sosie własnym
- 100g zielonej fasolki
- 2 jajka
- 200-300g pomidorków koktajlowych
- 100g oliwek bez pestek (zielonych i czarnych)
- 1 mała czerwona cebulka
WYKONANIE:
Jajka ugotować na półtwardo, pokroić w ćwiartki. Fasolkę ugotować i wystudzić. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w talarki.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć na talerzach. Na listkach sałaty ułożyć fasolkę, ćwiartki jajek, pomidorki, tuńczyka, oliwki oraz cebulkę.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Składniki sosu wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ząbek czosnku. Gotowym sosem polać sałatkę.
Smacznego!