PRZEPISY, SAŁATKI, ŚNIADANIA

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to jeden z symboli kuchni południowej Francji. W oryginalnym przepisie oprócz ugotowanych jajek wykorzystywano wyłącznie surowe warzywa. Z czasem do sałatki zaczęto dodawać ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową. W mojej wersji, prócz klasycznych składników znajdziecie zieloną fasolkę ugotowaną na parze. Polecam na lunch lub lekką kolację.

SKŁADNIKI: (na 2 porcje)

  • 2 garście sałat (może być lodowa, rzymska rukola, roszponka)
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 100g zielonej fasolki
  • 2 jajka
  • 200-300g pomidorków koktajlowych
  • 100g oliwek bez pestek (zielonych i czarnych)
  • 1 mała czerwona cebulka
WYKONANIE:

Jajka ugotować na półtwardo, pokroić w ćwiartki. Fasolkę ugotować i wystudzić. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w talarki.

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć na talerzach. Na listkach sałaty ułożyć fasolkę, ćwiartki jajek, pomidorki, tuńczyka, oliwki oraz cebulkę.

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

Składniki sosu wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ząbek czosnku. Gotowym sosem polać sałatkę.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz