Sałatka neapolitańska smakuje tak jak wygląda 🙂 Pysznie, świeżo, zdrowo, kolorowo. Można ją zabrać w pudełku do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Polecam!
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
- 2 garście sałat (może być lodowa, rzymska, rukola, roszponka)
- 120g mozzarelli mini
- 2-3 pomidory
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- kilka oliwek bez pestek
- 2 garście ugotowanego makaronu
- 1 mała czerwona cebulka
WYKONANIE:
Makaron ugotować al dente i wystudzić. Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę w talarki.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć na talerzach. Na listkach sałaty ułożyć pokrojone pomidory, mozzarellę, makaron, suszone pomidory, oliwki i czerwoną cebulkę.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Składniki sosu wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ząbek czosnku. Gotowym sosem polać sałatkę.
Smacznego!