PRZEPISY, SAŁATKI, ŚNIADANIA

Sałatka neapolitańska

Sałatka neapolitańska3

Sałatka neapolitańska smakuje tak jak wygląda 🙂 Pysznie, świeżo, zdrowo, kolorowo.  Można ją zabrać w pudełku do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Polecam!

SKŁADNIKI: (na 2 porcje)

  • 2 garście sałat (może być lodowa, rzymska, rukola, roszponka)
  • 120g mozzarelli mini
  • 2-3 pomidory
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka oliwek bez pestek
  • 2 garście ugotowanego makaronu
  • 1 mała czerwona cebulka

WYKONANIE:

Makaron ugotować al dente i wystudzić. Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę w talarki.

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć na talerzach. Na listkach sałaty ułożyć pokrojone pomidory, mozzarellę, makaron, suszone pomidory, oliwki i czerwoną cebulkę.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

Składniki sosu wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ząbek czosnku. Gotowym sosem polać sałatkę.

Smacznego!

Dodaj komentarz