Dziś na prośbę tych, którzy poszczą – przepis na postny bigos. Dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw jest naprawdę smaczny…no i bardzo szybko się gotuje. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1,5 kilograma kiszonej kapusty
- 2-3 małe pieczarki (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 3-4 ziarna jałowca
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Kiszoną kapustę pokroić na kawałki. Na dnie rozgrzanego garnka poddusić posiekaną cebulę i pieczarki w paru łyżkach wody (około 3-4 minuty). Następnie dodać kiszoną kapustę ze wszystkimi przyprawami i zalać około 1 litrem wody (kapusta ma być przykryta). Gotować na małym ogniu przez godzinę. Gdy kapusta będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i gotowe 🙂
Smacznego!