DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, SAŁATKI, ŚNIADANIA

Pomidory z mozzarellą

Pomidory-z-mozzarellą-4

Pomidory z mozzarellą to zdrowa i smakowita przekąska. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla lub jako samodzielne danie serwowane z chrupiącą bagietką i lampką wina… Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 2 kulki mozzarelli
  • 4-5 pomidorów (u mnie czerwone, żółte i czarne)
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • świeże zioła (bazylia, oregano)
  • 1 mała cebula
  • 0,5 szklanki oliwek (u mnie zielone i czarne)
  • 2-3 rzodkiewki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • do podania: pół chrupiącej bagietki, pociętej na 1 cm kromki

WYKONANIE:

Pomidory myjemy i kroimy na plasterki. Mozzarellę układamy na desce i kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy pokrojone pomidory, pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulę, układamy świeże zioła, oliwki, pokrojone rzodkiewki, posypujemy solą i pieprzem. Oliwę polecam podać w dzbanuszku i polać tuż przed podaniem. Zajadamy przegryzając chrupiącą bagietką 🙂

Smacznego!