Pomidory z mozzarellą to zdrowa i smakowita przekąska. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla lub jako samodzielne danie serwowane z chrupiącą bagietką i lampką wina… Polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 kulki mozzarelli
- 4-5 pomidorów (u mnie czerwone, żółte i czarne)
- gałązka pomidorków koktajlowych
- świeże zioła (bazylia, oregano)
- 1 mała cebula
- 0,5 szklanki oliwek (u mnie zielone i czarne)
- 2-3 rzodkiewki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- do podania: pół chrupiącej bagietki, pociętej na 1 cm kromki
WYKONANIE:
Pomidory myjemy i kroimy na plasterki. Mozzarellę układamy na desce i kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy pokrojone pomidory, pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulę, układamy świeże zioła, oliwki, pokrojone rzodkiewki, posypujemy solą i pieprzem. Oliwę polecam podać w dzbanuszku i polać tuż przed podaniem. Zajadamy przegryzając chrupiącą bagietką 🙂
Smacznego!