OBIADY, PRZEKĄSKI, PRZEPISY

Pieczone ziemniaczki ze sosem czosnkowym

Pieczone-ziemniaczki-z-sosem-czosnkowym

Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż frytki, ponieważ nie smażymy ich na głębokim tłuszczu. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Ziemniaki pieczone możesz obrać ze skórki, albo wyszorować i upiec ze skórką. Warto prócz soli i pieprzu, dodać do pieczonych ziemniaków dużą ilość przypraw: słodką i ostrą paprykę, oregano, tymianek lub rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Polecam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 10 dużych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zioła (oregano, rozmaryn, tymianek)
  • papryka słodka
  • papryka ostra

WYKONANIE:

Ziemniaki dokładnie wyszorować lub obrać ze skórki (upieczone ze skórką będą jeszcze smaczniejsze). Pokroić na kawałki, polać oliwą z oliwek i obficie obsypać przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ziemniaki. Piec na 180 stopni około 10-15 minut. (Sprawdzić widelcem czy są miękkie)

Upieczone ziemniaki podawać jako dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne danie. Pieczone ziemniaczki doskonale smakują ze sosem czosnkowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz