Jest puszysty i pyszny… Omlet na słodko najbardziej smakuje z gęstym jogurtem i świeżymi owocami. Niebawem zacznie się na nie sezon, więc polecam zapisać ten przepis, bo dzięki niemu niedzielne poranki mogą być jeszcze przyjemniejsze…
SKŁADNIKI NA 2 SZTUKI:
- 3 jajka
- 6 łyżek mleka (możecie użyć roślinnego)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- masło klarowane do smażenia
- szczypta soli
Do podania: gęsty jogurt naturalny, świeże owoce, miód, syrop klonowy, cukier puder
WYKONANIE:
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, mąką oraz solą na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
Masło rozpuść na patelni, wylej połowę masy i smaż na wolnym ogniu około 3-4 minut. Następnie bardzo delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minutki. Drugą porcję ciasta usmaż tak samo.
Podawaj od razu z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.
Smacznego!