DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, SPIŻARNIA

Oliwa ziołowa

oliwa ziołowa

 

Ziołową oliwę możemy bardzo łatwo przygotować sami w domu. Kupcie oliwę dobrej jakości, koniecznie z pierwszego tłoczenia (extra virgin), przygotujcie czyste i suche butelki oraz Wasze ulubione zioła i przyprawy. Poniżej kilka moich ulubionych smaków:

 

OLIWA CHILLI

Do 0,2 l oliwy wrzucić 1-2 umyte i osuszone papryczki chilli. Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Pikantna oliwa doskonale pasuje do przygotowywania potraw o mocnych i zdecydowanych smakach. Polecam doprawiać nią gęste, zimowe zupy, warzywa przygotowywane na patelni z kaszą, sałatki warzywne oraz bruschettę.

OLIWA CZOSNKOWA

Do 0,2 l oliwy wrzucić 2-3 obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Oliwa pachnie czosnkiem już po kilku dniach. Świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, sałatek i jako baza marynat.

OLIWA ZIOŁOWA

Do 0,2 l oliwy włożyć umyte i osuszone gałązki ulubionych ziół (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek). Jeśli nie macie świeżych, można użyć suszonych ziół. Ziołowa oliwa to wspaniały dodatek do spaghetti, makaronów, sałatek i przyprawiania sosów. Można do oliwy dodawać ziarenka pieprzu kolorowego. Nada oliwie pikanterii i pięknego wyglądu. Można też mieszać składniki i robić oliwę czosnkowo-ziołową lub ziołową z chilli. Oliwy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!

Dodaj komentarz