DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Naleśniki ryżowe ze smażonymi morelami (bezglutenowe)

Naleśniki ryżowe ze smażonym morelami to moja propozycja na leniwe, niedzielne śniadanie. Kiedy za oknem deszcz, takie kolory przypomną Wam, że jeszcze mamy lato 🙂 Smacznego!

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Wszystkie składniki krótko zmiksować na jednolitą masę. Ciasto nie musi odpoczywać, można smażyć od razu.

  • DO PODANIA: szklanka jogurtu naturalnego, wymieszana z 1 łyżką miodu oraz kilkoma kroplami esensji waniliowej

SKŁADNIKI NA SMAŻONE MORELE:

  • 3-4 morele
  • 1 brzoskwinia lub nektarynka
  • 2 śliwki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka cukru lub ksylitolu

Owoce umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce, posypać cukrem i smażyć 5-7 minut.

Naleśniki smarować jogurtem, podawać z jeszcze ciepłymi smażonymi owocami.

Smacznego!