Naleśniki ryżowe ze smażonym morelami to moja propozycja na leniwe, niedzielne śniadanie. Kiedy za oknem deszcz, takie kolory przypomną Wam, że jeszcze mamy lato 🙂 Smacznego!
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki krótko zmiksować na jednolitą masę. Ciasto nie musi odpoczywać, można smażyć od razu.
- DO PODANIA: szklanka jogurtu naturalnego, wymieszana z 1 łyżką miodu oraz kilkoma kroplami esensji waniliowej
SKŁADNIKI NA SMAŻONE MORELE:
- 3-4 morele
- 1 brzoskwinia lub nektarynka
- 2 śliwki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka cukru lub ksylitolu
Owoce umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce, posypać cukrem i smażyć 5-7 minut.
Naleśniki smarować jogurtem, podawać z jeszcze ciepłymi smażonymi owocami.
Smacznego!