DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, SPIŻARNIA

Mozzarella marynowana w oliwie ze świeżymi ziołami

Kulki mozarelli marynowane w oliwie z dodatkiem ulubionych, świeżych ziół. Warto mieć je w lodówce!

Doskonale sprawdzą się jako dodatek do letnich sałatek, surówek, kanapek lub „atrakcja” na desce serów. Sos, w którym marynujemy kulki mozarelli  jest pyszny. Używajcie go do sałatek, na chleb, do marynowania warzyw i mięs. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • opakowanie mini mozzarelli
  • 0,5 papryczki  chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ziarenka kolorowego pieprzu
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła – oregano, bazylia, rozmaryn (jeśli nie macie świeżych ziół, mogą być też suszone)

WYKONANIE:

Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. Czosnek i chilli (bez pestek) pokroić w plasterki.

Przygotować czysty,  wyparzony słoik. Na dno słoika włożyć trochę czosnku, chilli, ziół, na to połowę mozzareli, znów czosnek, zioła, chili. Dodać dosłownie szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Zalać oliwą z oliwek- tak by całkowicie przykryć kulki. Odstawić do lodówki. Mozzarella i oliwa będą najsmaczniejsze po 2-3 dniach.

Można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego!

 

One Comments

Dodaj komentarz