SKŁADNIKI na kulki White:
- 140g wiórków kokosowych
- 60g płatków owsianych bezglutenowych
- 60g suszonych daktyli
- 100ml ciepłej wody
- szczypta soli
- ziarenka z jednej laski wanilii
- do obtoczenia: ziarenka sezamu, mak, siemię lniane, mąka kokosowa, nasiona chia, wiórki kokosowe
WYKONANIE:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 1-2 godziny(lub całą noc). Wiórki kokosowe wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć aż się delikatnie zarumienią (Uwaga! Łatwo je przypalić!)
Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać daktyle wraz z połową wody oraz płatki owsiane, szczyptę soli i wanilię. Całość miksować do otrzymania gładkiej masy.
Z masy lepić kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w wybranych ziarenkach. Gotowe kulki odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
SKŁADNIKI na kulki BLACK:
- 3/4 szklanki suszonych daktyli (moczonych w wodzie całą noc)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- do obtoczenia: ziarenka sezamu, mak, siemię lniane, nasiona chia, wiórki kokosowe
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, z gotowej masy lepić kuleczki wielkość małego orzecha włoskiego. Obtoczyć w wybranej „obtoczce” 🙂 i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Kulki przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Agata
4 sierpnia 2021Witam:) Czy z kulek można zrobić cake popsy? Pozdrawiam serdecznie