CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Kulki mocy Black&White

SKŁADNIKI na kulki White:

  • 140g wiórków kokosowych
  • 60g płatków owsianych bezglutenowych
  • 60g suszonych daktyli
  • 100ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • do obtoczenia: ziarenka sezamu, mak, siemię lniane, mąka kokosowa, nasiona chia, wiórki kokosowe

WYKONANIE:

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 1-2 godziny(lub całą noc). Wiórki kokosowe wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć aż się delikatnie zarumienią (Uwaga! Łatwo je przypalić!)

Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać daktyle wraz z połową wody oraz płatki owsiane, szczyptę soli i wanilię. Całość miksować do otrzymania gładkiej masy.

Z masy lepić kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w wybranych ziarenkach. Gotowe kulki odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

SKŁADNIKI na kulki BLACK:

  • 3/4 szklanki suszonych daktyli (moczonych w wodzie całą noc)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • do obtoczenia: ziarenka sezamu, mak, siemię lniane, nasiona chia, wiórki kokosowe

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, z gotowej masy lepić kuleczki wielkość małego orzecha włoskiego. Obtoczyć w wybranej „obtoczce” 🙂 i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Kulki przechowywać w lodówce.

Smacznego!

One Comments

  • Agata

    4 sierpnia 2021

    Witam:) Czy z kulek można zrobić cake popsy? Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz