CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką przepysznie smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych. Jest idealnie chrupiące, rabarbar lekko kwaśny a lody idealnie kremowe… Cieszmy się, że sezon na rabarbar dopiero się zaczyna! Dodam jeszcze, że do tego ciasta nie obieramy rabarbaru. Polecam!

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1/4 kg mąki krupczatki
  • 1/4 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka (białka możesz zamrozić lub zrobić kokosanki z tego przepisu)
  • 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3 i schłodzić godzinę w lodówce (ciasto ma być na tyle twarde, aby można było je zetrzeć na tarce)

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 8 dag masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 7 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha – masła)

RABARBAR:

  • 1 kg rabarbaru – dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na 1 cm plasterki. NIE OBIERAMY!
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego

WYKONANIE:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach zetrzeć 2/3 ciasta. Ułożyć plasterki rabarbaru i posypać 3-4 łyżkami cukru trzcinowego. Następnie zetrzeć mniejszą część ciasta i posypać kruszonką.

Piec około 50-60 minut na 180 stopni. Ciasto ma być ładnie przyrumienione.

Podawać jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem z kulką lodów waniliowych.

Smacznego!