Konfitura żurawinowa z pomarańczą ma przepiękny kolor… przepięknie pachnie skórką pomarańczową, a tym samym przywodzi na myśl Boże Narodzenie. W naszym domu lubimy jej używać do przepysznych, kruchych ciasteczek Linzer, syrników, nocnych owsianek i tak poprostu na kanapki. Polecam serdecznie!
SKŁADNIKI:
- 600g świeżej, przemrożonej żurawiny (możecie kupić mrożoną lub świeżą, jednak świeżą należy przemrozić przez noc aby straciła charakterystyczną cierpkość)
- 250-300g cukru
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z i pomarańczy
WYKONANIE:
Wszystkie składniki umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Gotować około 30-40 min, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać.
Smacznego!