Kokosowa granola to jedno z moich ulubionych śniadań. Wystarczy dodać odrobinę jogurtu naturalnego, świeże owoce i mamy idealny początek dnia. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 0,5 szklanki płatków jaglanych
- 2/3 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 3 łyżki płynnego miodku lub syropu klonowego
- 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego)
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać płatki owsiane, płatki jaglane, grubo posiekane orzechy, pestki słonecznika, wiórki i sól i wszystko dokładnie wymieszać.
Olej połączyć z miodem, wlać do miski z płatkami i dokładnie wymieszać.
Całość wyłożyć na blachę i piec około 20-25 minut. W tym czasie przemieszać całość 2-3 razy co kilka minut. Płatki mają mieć lekko miodowy kolor.
Po wyjęciu z piekarnika całość pozostawić do ostudzenia.
Przechowywać w szczelnym słoiku.
Smacznego!