DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA, SPIŻARNIA

Kokosowa granola

Kokosowa granola

Kokosowa granola to jedno z moich ulubionych śniadań. Wystarczy dodać odrobinę jogurtu naturalnego, świeże owoce i mamy idealny początek dnia. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 0,5  szklanki płatków jaglanych
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki płynnego miodku lub syropu klonowego
  • 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego)

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wsypać płatki owsiane, płatki jaglane,  grubo posiekane orzechy, pestki słonecznika,  wiórki  i sól i wszystko dokładnie wymieszać.

Olej połączyć z miodem, wlać do miski z płatkami i dokładnie wymieszać.

Całość wyłożyć na blachę i piec około 20-25 minut. W tym czasie przemieszać całość 2-3 razy co kilka minut. Płatki mają mieć lekko miodowy kolor.

Po wyjęciu z piekarnika całość pozostawić do ostudzenia.

Przechowywać w szczelnym słoiku.

Smacznego!

Dodaj komentarz