DETOX, POST DR EWY DĄBROWSKIEJ, POSTNE PRZEPISY, PRZEPISY, SPIŻARNIA

Kiszona papryka

kiszona papryka

Kiszona papryka jest mięsista i ma lekko kwaśny smak. Pasuje jako dodatek od mięs, składnik sałatek lub pokrojona na kanapkę. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 5-6 czerwonych papryk
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 ostre papryczki (opcjonalnie)
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • kilka baldachimów kopru
  • chrzan (korzeń i liść)
  • 1,5 łyżki soli
  • około 1,5 litra wody

WYKONANIE:

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. W dużym słoju ułożyć koper, chrzan, czosnek, przyprawy oraz pokrojoną paprykę.

W ciepłej wodzie rozpuścić sól i wlać do słoja. Papryka MUSI BYĆ CAŁA ZANURZONA. Słój zakręcić i odstawić na 5-6 dni. Po ukiszeniu przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz