Kiszona papryka jest mięsista i ma lekko kwaśny smak. Pasuje jako dodatek od mięs, składnik sałatek lub pokrojona na kanapkę. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 5-6 czerwonych papryk
- 6-8 ząbków czosnku
- 2 ostre papryczki (opcjonalnie)
- 2 listki laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- kilka baldachimów kopru
- chrzan (korzeń i liść)
- 1,5 łyżki soli
- około 1,5 litra wody
WYKONANIE:
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. W dużym słoju ułożyć koper, chrzan, czosnek, przyprawy oraz pokrojoną paprykę.
W ciepłej wodzie rozpuścić sól i wlać do słoja. Papryka MUSI BYĆ CAŁA ZANURZONA. Słój zakręcić i odstawić na 5-6 dni. Po ukiszeniu przechowywać w lodówce.
Smacznego!