DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY, ZUPY

Indyjska zupa dahl

Indyjska-zupa-dahl

To idealna zupa na chłodne dni. Jest rozgrzewająca, gęsta, sycąca i można ją zrobić w kilka minut. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 300g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (zmielonego)
  • chilli wg uznania
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • sól do smaku
  • świeża kolendra

WYKONANIE:

Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.

W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone cebule i czosnek. Chwilkę razem smażyć, następnie dodać przyprawy – garam masala, kurkumę, kmin i chilli. Zamieszać i smażyć razem około minuty.

Soczewicę opłukać na sitku i dodać do garnka, następnie dodać pomidory, sok z cytryny i limonki, mleczko kokosowe i bulion.

Całość gotować około 30 minut (aż soczewica będzie miękka)

Doprawić do smaku solą. Zupę podawaj udekorowaną świeżymi listkami kolendry.

Smacznego!

Dodaj komentarz