Figuratywny chlebek bezglutenowy z kaszą quinoa… taki mały chlebek a taka długa nazwa 🙂 Napewno jest bezglutenowy, napewno jest z kaszą quinoa… no i napewno jest figuratywny. Tzn. taki zgrabniutki… jak go ładnie „uklepiecie” to właśnie taki będzie po upieczeniu 🙂 Powodzenia!
SKŁADNIKI:
- 280g ugotowanej komosy ryżowej, zwanej quinoa
- 20g babki płesznik,
- 50g nasion chia
- 350ml wody
- 140g ziaren słonecznika
- 120g płatków owsianych (bezglutenowych)
- sól
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, mokrą łyżką uformować figuratywny bochenek i piec 60 minut. Chlebek studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!