DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY

Deska serów

deseczka serów

Deska serów to doskonały pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją przygotować naprawdę szybko i daje nieograniczone możliwości łączenia smaków. Dziś chciałabym się z Wami podzielić kilkoma radami, które ułatwią Wam skomponowanie Waszej Deski Serów. Zapraszam!

1.Na czym serwować sery?

Sery najlepiej podawać na marmurowej lub drewnianej desce. Jeśli takowych nie macie, można użyć większego półmiska lub talerza.

2. Jakie sery wybrać

Przy wyborze serów, polecam kierować się ich różnorodnością oraz oczywiście Waszymi preferencjami. Zadbajcie, aby na Waszej desce znalazły się sery o różnej strukturze: miękkie, półtwarde, twarde. Mogą być z mleka krowiego, owczego lub koziego. Poniżej mała ściągawka:

  • Sery świeże – Mozzarella, Feta, Ricotta
  • Sery miękkie – Camembert, Brie, Gorgonzola, Bryndza
  • Sery półtwarde – Tylżycki, Cheddar, Gouda
  • Sery twarde – Parmezan, Pecorino Romano
  • Sery pleśniowe – Camembert, Brie, Roquefort

3. Dodatki – coś na słono?

Moim ulubionym dodatkiem na desce serów są oliwki. Mogą być czarne, zielone, z pestką lub drylowane. Mogą być nadziewane papryką, migdałami albo sardelami. W oliwie pikantnej, ziołowej lub po prostu słonej o naturalnym smaku. Jako słony dodatek polecam też suszone pomidory i kapary. Najlepiej podawać je w małych miseczkach, aby ich zalewa nie ubrudziła pozostałych smakołyków.

4. Dodatki – coś na słodko?

Słodycz miodu i aromat pachnących konfitur bardzo dobrze komponują się ze smakiem wielu serów. Polecam konfiturę z żurawiny, czarnego bzu, pomarańczy lub fig.

5. Dodatki – a może owoce?

Jak najbardziej. Oprócz winogron, jabłek i fig – polecam truskawki, maliny, porzeczki, borówki oraz melona.

6. Dodatki – coś chrupiącego?

Tu wybór jest ogromny… najbardziej polecam słone krakersy, paluszki grissini, bruschetty w różnych smakach a nawet kawałki chrupiącej bagietki, na której można rozsmarować miękkie sery. Polecam też dodać wasze ulubione orzechy – mogą być włoskie, laskowe, pekan, migdały.

7. Czy coś jeszcze?

Na koniec można w pustych miejscach ułożyć świeże zioła lub ozdobić deskę jadalnymi kwiatami i zastanowić się, jakie podać wino 🙂 Poniżej mała ściąga:

  • Sery twarde – wina czerwone wytrawne
  • Sery półtwarde – wina czerwone, białe wytrawne
  • Sery świeże niesolone – wina białe, lekkie
  • Sery świeże solone – wina czerwone, lekkie
  • Sery z porostem białej pleśni – wina białe i różowe
  • Sery z przerostem niebieskiej pleśni – wina białe, słodkie
  • Sery kozie – wina białe lub czerwone wytrawne
  • Sery owcze – wina słodkie
  • Sery długodojrzewające – wina czerwone, wytrawne lub półwytrawne, o intensywnym aromacie

Smacznego!