Dziś będzie znowu na zielono 🙂 Zapraszam Was na pyszną sałatkę ze smażoną fetą i całym mnóstwem warzyw. A wszystko podane z pachnącą oliwą bazyliową. Polecam!
SKŁADNIKI:
- garść ulubionych sałat (u mnie roszponka i rzymska mini)
 - awokado
 - ogórek
 - 1 mała zielona papryka
 - ser feta
 - 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - do podania: 2-3 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni
 
SKŁADIKI NA OLIWĘ BAZYLIOWĄ:
- 50 ml oliwy
 - sok z 1 limonki
 - 0,5 szklanki listków bazylii
 - sól
 
Wszystkie składniki na sos zblendować na gładko.
WYKONANIE:
Ser feta przekroić na dwie części. Panierować w mące kukurydzianej i smażyć na złoty kolor na odrobinie masła klarowanego.
Sałatę rzymską pokroić na 0,5cm krążki i ułożyć na większym talerzu. Dołożyć roszponkę lub inne sałaty, których używasz. Awokado, ogórka i paprykę pokroić na cienkie plasterki i układać na sałacie. Na wierzch położyć smażoną fetę, polać oliwą bazyliową, posypać prażonymi orzeszkami i podawać.
Smacznego!
