Dziś polecam Wam piękną, tęczową bruschettę. Będzie pysznym dodatkiem do grilla, do lampki wina lub kolację. Namawiam 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 bagietka
- 100g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki chilli
- 3 duże pomidory (u mnie żółte, pomarańczowe i czerwone)
- 100g pokruszonej fety
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Bagietkę pokroić na 1cm kromeczki. Masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano i chilli. Każdą kromkę posmarować masłem czosnkowym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i zapiekać 3-5 minut do lekkiego zarumienienia.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na małą kostkę. Wymieszać z oliwą i octem balsamicznym.
Na podpieczone grzanki układać pomidory, posypać pokruszoną fetę i ozdobić listkami bazylii. Można doprawić do smaku solą i pieprzem, ale należy pamiętać, że feta jest słona.
Smacznego!