DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, SAŁATKI

Czosnkowa bruschetta

Dziś polecam Wam piękną, tęczową bruschettę. Będzie pysznym dodatkiem do grilla, do lampki wina lub kolację. Namawiam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 bagietka
  • 100g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 3 duże pomidory (u mnie żółte, pomarańczowe i czerwone)
  • 100g pokruszonej fety
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Bagietkę pokroić na 1cm kromeczki. Masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano i chilli. Każdą kromkę posmarować masłem czosnkowym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i zapiekać 3-5 minut do lekkiego zarumienienia.

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na małą kostkę. Wymieszać z oliwą i octem balsamicznym.

Na podpieczone grzanki układać pomidory, posypać pokruszoną fetę i ozdobić listkami bazylii. Można doprawić do smaku solą i pieprzem, ale należy pamiętać, że feta jest słona.

Smacznego!