Sałatka z fetą, bobem i jajkiem to propozycja na pyszny, prosty obiad dla dwojga. Jest pełna zdrowych, orzeźwiających smaków. Orzechowy bób, pokruszona feta i jajka na miękko z idealnie rozlewającymi się żółtkami… a wszystko to polane aksamitnym sosem tahini. Namawiam 🙂
SKŁADNIKI:
- 250g bobu (może być mrożony)
- 2 jajka ugotowane na miękko
- 4 dymki
- 1/2 sałaty lodowej
- garść rukoli
- 75g pokruszonej fety
- natka pietruszki
- czarny lub biały sezam do podania
- sól, pieprz do samku
SOS:
- 2 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- sok z 1/2 cytryny
- sól
WYKONANIE:
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić bób, od ponownego zagotowania gotować 5-7 minut. Następnie przelać na durszlaku zimną wodą tak długo, aż fasolki będą zimne. Bób obrać z łupinek.
W misce ułożyć umyte i pokrojone sałaty. Następnie bób, ćwiartki jajek, posypać poszatkowaną natką pietruszki, dymką oraz pokruszoną fetą.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatkę, posypać sezamem i podawać.
Smacznego!