PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka z komosy ryżowej, ogórka i fety

Ta obwita, wegetariańska sałatka może być Waszym obiadem w letni, gorący dzień. Świeże ogórki z koperkiem, chrupiąca rzodkiewka, ostry cytrynowo-czosnkowy winegret oraz świeża mięta i lekko słonawa feta… Namawiam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka białej komosy ryżowej (surowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 2-3 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/4 szklanki posiekanych liści świeżej mięty
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku
  • 100g fety
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Komosę ryżową opłukać na sitku. Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać szklankę komosy i dodać odrobinę soli. Gotować około 15 minut, następnie odstawić pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę. Następnie komosę przełożyć do dużej miski i ostudzić do temperatury pokojowej.

Ogórki i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki i dodać do ostudzonej komosy.

W małym słoiczku wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz. Powstałym sosem polać sałatkę, dodać posiekaną miętę, koperek i dokładnie wymieszać. Na wierzch pokruszyć fetę.

Sałatkę można przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego!