Witajcie, dziś podaję Wam przepis na zupę szparagową z groszkiem i mleczkiem kokosowym. Sezonowo, zdrowo, pożywnie… i ten kolor 🙂
SKŁADNIKI:
- 1szklanka pokrojonych w kostkę młodych ziemniaków
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2-3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki posiekanych ziół (koperek, mięta lub natka pietruszki do wyboru)
- 2 łyżeczki masła lub margaryny roślinnej
- sól i biały pieprz do smaku
WYKONANIE:
Ziemniaki zalać 1,5 szklanki wody, dodać sól i gotować do miękkości. Dosypać groszek i gotować bez przykrycia ok. 5 min. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać zdrewniałe końce, kilka główek zostawić do dekoracji, resztę łodyg pokroić na 1-2cm kawałki. Na patelni rozgrzać masło lub tłuszcz roślinny do smażenia, wrzucić szparagi i smażyć 2–3 minuty. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Podduszone szparagi wrzucić do zupy i gotować kilka minut, aż wszystkie warzywa będę miękkie. Zalać mlekiem kokosowym i zmiksować blenderem na gładki krem (jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wody). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Udekorować odłożonymi główkami szparagów i listkami ziół.
Smacznego!