DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, SAŁATKI, ŚNIADANIA, SOSY I DRESINGI

Sałatka z jajkiem, świeżym ogórkiem i rzodkiewką z sosem guacamole

Sałatka z jajkiem świeżym ogórkiem i rzodkiewką

Sałatka z jajkiem, świeżym ogórkiem i rzodkiewką może stać się Waszym pysznym śniadaniem lub lunchem. Warzywa o tej porze roku są pyszne i chrupiące, więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać 🙂 Spójrzcie na zdjęcia..ktoś chętny?

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2-3 jajka ugotowane na półtwardo,
  • 1 długi ogórek (lub kilka gruntowych)
  • pęczek rzodkiewek
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • mix ulubionych sałat
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypiorek
  • kiełki rzodkiewki
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół.

Ogórka, seler (selera nie obieramy) i rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączyć na sitku. Szczypiorek drobno posiekać.

W misce układać kolejno: sałaty, plasterki ogórka, selera naciowego, rzodkiewki, połówki jajka, posypać kukurydzą, szczypiorkiem i kiełkami. Posypać solą i pieprzem.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 30-40g soku z limonki
  • sól, pieprz

Składniki zmiksować na gładki sosik. Gdyby był zbyt gęsty, można dodać odrobinę zimnej wody.

Smacznego!!