DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, SAŁATKI, ŚNIADANIA

Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami

brokuły

Ten przepis jest naprawdę prosty i szybki. Sałatka nada się jako samodzielne danie lub dodatek do grilla. Brokuł z tego przepisu jest śliczny, zielony i delikatnie chrupiący. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 brokuł
  • ok 200 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki płatków migdałów
  • sól i pieprz
  • płatki chili (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Brokuł podzielić na różyczki (nóżkę i grube części możecie pokroić w kostkę i zamrozić, przyda się do zupy warzywnej), włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odcedzić. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż staną się lekko rumiane. Fetę pokroić w kostki. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Brokuła ułożyć w misce, posypać kostkami fety, prażonymi płatkami migdałów i polać sosem. Możecie też sałatkę delikatnie posypać płatkami chili.

Sałatkę podawać od razu, kiedy jest świeża.

Smacznego!