Ten przepis jest naprawdę prosty i szybki. Sałatka nada się jako samodzielne danie lub dodatek do grilla. Brokuł z tego przepisu jest śliczny, zielony i delikatnie chrupiący. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 brokuł
- ok 200 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki płatków migdałów
- sól i pieprz
- płatki chili (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Brokuł podzielić na różyczki (nóżkę i grube części możecie pokroić w kostkę i zamrozić, przyda się do zupy warzywnej), włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odcedzić. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż staną się lekko rumiane. Fetę pokroić w kostki. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Brokuła ułożyć w misce, posypać kostkami fety, prażonymi płatkami migdałów i polać sosem. Możecie też sałatkę delikatnie posypać płatkami chili.
Sałatkę podawać od razu, kiedy jest świeża.
Smacznego!