SKŁADNIKI:
- 2-3 czerwone papryki
- 6-8 świeżych pomidorów
- 1 litr przecieru pomidorowego (lub soku pomidorowego)
-
2 cebule
-
4-6 ząbków czosnku
-
kilka listków bazylii
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz, chilii
-
1-2 łyżki octu balsamicznego
-
śmietanka (opcjonalnie, polecam kokosową)
WYKONANIE:
Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Czosnek pozostawić w łupinkach. Pomidory przekroić na pół. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, całość skropić oliwą z oliwek. Piec 35-40 minut na 200 stopni.
Gdy warzywa przestygną, zdjąć łupinki z czosnku.
Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę przełożyć do garnka, zalać pomidorową passatą, doprawić solą, pieprzem, chilli, octem balsamicznym.
Gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać listki bazylii.
Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z kleksem śmietany i/lub grzankami czosnkowymi z parmezanem.
Smacznego!