Tort malinowo-kokosowy możecie zrobić o każdej porze roku. Zimą z mrożonych malin, latem ze świeżych. Jest bardzo smaczny, szczególnie warstwa malinowa 🙂 Polecam na urodziny, walentynki a nawet święta.
SKŁADNIKI NA MALINOWĄ GALARETKĘ:
- 500g malin (mogą być mrożone)
- 2 malinowe galaretki
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Małą tortownicę (18-20cm) wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Maliny zmiksować (jeśli używasz mrożonych, najpierw je rozmroź), galaretki rozpuścić w 150ml wrzątku. Wymieszać maliny, galaretki, cukier puder i sok z cytryny. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki, aby stężała.
Jeśli nie masz małej tortownicy, możesz przygotować masę w dużej (ok.23cm), a kiedy stężeje wyciąć mniejsze kółko. Pozostałe brzegi zjeść, lub dodać do innego deseru.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 100g mąki pszennej
- 100g cukru
- 3 całe jaja
- 3-4 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dokładnie zmiksować masę. Dodać olej i delikatnie wmieszać go w masę łyżką, następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek. Mieszać bardzo delikatnie, tylko do połączenia składników. Piec 15-17 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWO-KOKOSOWĄ:
- 500g śmietany 30%
- 500g serka mascarpone
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3,5 łyżki żelatyny w proszku
- 1/2 szklanki wiórków koko
- 1/2 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i pozostawić do schłodzenia. Śmietanę ubić z połową cukru pudru i połączyć z wystudzoną żelatyną. Mascarpone wymieszać z drugą połową cukru pudru i wiórkami koko. Bitą śmietanę dodawać małymi porcjami do masy serowej. Gotową masę wstawić do lodówki, by delikatnie zaczęła tężeć.
WYKONANIE:
Kakaowy biszkopt odwrócić spodem do góry i skropić kilkoma łyżkami (3-4) wody z cytryną. Na biszkopt wyłożyć połowę masy serowej, na środku umieścić malinową stężałą galaretkę i wyłożyć pozostałą część masy serowej. Wierzch obsypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto schłodzić całą noc w lodówce.
Przed podaniem można udekorować świeżymi malinami i listkami mięty.
Smacznego!