Kulki mozarelli marynowane w oliwie z dodatkiem ulubionych, świeżych ziół. Warto mieć je w lodówce!
Doskonale sprawdzą się jako dodatek do letnich sałatek, surówek, kanapek lub „atrakcja” na desce serów. Sos, w którym marynujemy kulki mozarelli jest pyszny. Używajcie go do sałatek, na chleb, do marynowania warzyw i mięs. Polecam!
SKŁADNIKI:
- opakowanie mini mozzarelli
- 0,5 papryczki chili
- 3-4 ząbki czosnku
- ziarenka kolorowego pieprzu
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
- świeże zioła – oregano, bazylia, rozmaryn (jeśli nie macie świeżych ziół, mogą być też suszone)
WYKONANIE:
Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. Czosnek i chilli (bez pestek) pokroić w plasterki.
Przygotować czysty, wyparzony słoik. Na dno słoika włożyć trochę czosnku, chilli, ziół, na to połowę mozzareli, znów czosnek, zioła, chili. Dodać dosłownie szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Zalać oliwą z oliwek- tak by całkowicie przykryć kulki. Odstawić do lodówki. Mozzarella i oliwa będą najsmaczniejsze po 2-3 dniach.
Można przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego!
Pingback: 2excellent