PRZEPISY, ZUPY

Zupa Pho

Dziś przepis na słynną wietnamską zupę Pho. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak
  • 1 cebula
  • spory kawałek imbiru (6-8cm)

Do przygotowania bulionu:

  • 2 łyżki nasion kolendry,
  • 4 goździki,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • 2 łyżki cukru muscovado,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • łodygi świeżej kolendry

Do zaserwowania wraz z zupą:

  • szeroki makaron ryżowy (100 g na dwie osoby),
  • kiełki fasoli,
  • listki świeżej kolendry,
  • drobno posiekana czerwona cebula,
  • limonka podzielona na cząstki,
  • posiekane chilli

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przekrojoną na pół, nieobraną ze skóry cebulę oraz imbir ułożyć na blaszce i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie cebulę obrać ze skóry a imbir pokroić w plastry.

Kurczaka podzielić na części. W garnku zagotować 3,5l wody, włożyć kurczaka, upieczoną cebulę, imbir oraz składniki do przygotowania bulionu (kolendrę, goździki, anyż, cukier muscavado, sos rybny i gałązki świeżej kolendry).

Bulion gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu (co jakiś czas usuwać ewentualne szumowiny). Gotowy bulion przecedzić przez sito.

Podawać z makaronem ryżowym, kawałkami mięsa z piersi kurczaka, kiełkami fasoli, listkami świeżej kolendry, drobno posiekaną czerwoną cebulką, odrobina chili i sokiem z limonki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz