Dziś przepis na słynną wietnamską zupę Pho. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak
- 1 cebula
- spory kawałek imbiru (6-8cm)
Do przygotowania bulionu:
- 2 łyżki nasion kolendry,
- 4 goździki,
- 4 gwiazdki anyżu,
- 2 łyżki cukru muscovado,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- łodygi świeżej kolendry
Do zaserwowania wraz z zupą:
- szeroki makaron ryżowy (100 g na dwie osoby),
- kiełki fasoli,
- listki świeżej kolendry,
- drobno posiekana czerwona cebula,
- limonka podzielona na cząstki,
- posiekane chilli
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przekrojoną na pół, nieobraną ze skóry cebulę oraz imbir ułożyć na blaszce i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie cebulę obrać ze skóry a imbir pokroić w plastry.
Kurczaka podzielić na części. W garnku zagotować 3,5l wody, włożyć kurczaka, upieczoną cebulę, imbir oraz składniki do przygotowania bulionu (kolendrę, goździki, anyż, cukier muscavado, sos rybny i gałązki świeżej kolendry).
Bulion gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu (co jakiś czas usuwać ewentualne szumowiny). Gotowy bulion przecedzić przez sito.
Podawać z makaronem ryżowym, kawałkami mięsa z piersi kurczaka, kiełkami fasoli, listkami świeżej kolendry, drobno posiekaną czerwoną cebulką, odrobina chili i sokiem z limonki.
Smacznego!