Na dziś polecam zupę krem z dyni i batata. Gęsta, rozgrzewająca i pożywna. Do tego ma cudny kolor 🙂
- 500g dyni
-
500g batata
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka startego imbiru
-
½ łyżeczki kurkumy
-
sól, pieprz, chilli
-
łyżka masła lub oleju
-
bulion warzywny
-
pestki dyni – do podania
Batata i dynię obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę i czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodać batata, dynię oraz starty imbir. Poddusić na małym ogniu 5 minut.
Warzywa zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, chilli i kurkumą. Gotować około 15 minut. Zupę zblendować na gładki krem.
Podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego!