Zupa krem z dyni…gęsta, rozgrzewająca i sycąca. A kolor…obłędny. Ugotujcie sobie tej pychotki 🙂
SKŁADNIKI:
- 500 g dyni (obranej)
- 250 g ziemniaków (obranych)
- 25 g masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Dynię i ziemniaki pokroić w 1cm kostkę.
W garnku na maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę, starty imbir i smażyć 5 minut. Wlać bulion i gotować 15 minut na średnim ogniu. Zblendować, dodać mleko kokosowe.
Zupę podawać posypaną płatkami chilli.
Smacznego!