Tymiankowy łosoś z warzywami na parze to propozycja na baaardzo szybki obiad. 30 minut i gotowe! Lekki, zdrowy, kolorowy przepis z książki Ewy Chodakowskiej „Przepis na sukces”. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 300g filetu z łososia
- 10 brukselek
- 1 marchewka
- 200g brokuła
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
- do podania: 6 łyżek ryżu
SKŁADNIKI NA SOS JOGURTOWO-CZOSNKOWY:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Filet z łososia umyj, osusz, natrzyj sosem sojowym, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżeczką tymianku. Następnie dodaj do niego 2 łyżeczki siemienia lnianego i wymieszaj. Warzywa umyj i osusz. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, brokuły podziel na różyczki, a brukselkę obierz z wierzchnich liści. Warzywa wraz z łososiem ugotuj na parze (około 20 minut). Podawaj z ryżem i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Ewy Chodakowskiej „Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej”