CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Truskawkowe serniki na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Lekkie, delikatne i truskawkowe. Możecie je zrobić słoiczkach tak ja, lub w tortownicy. Te w słoiczkach mają tę zaletę, że nie trzeba ich kroić 🙂 i uroczo wyglądają. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 200 g truskawek, odszypułkowanych
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa

WYKONANIE:

Galaretkę  rozpuścić w 250 ml wrzącej wody  i przestudzić.  W wysokiej misce umieścić płynną i przestudzoną galaretkę, serek mascarpone, truskawki. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i delikatnie wymieszać. Przelać do słoiczków lub tortownicy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

DO DEKORACJI:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300 borówek amerykańskich lub truskawek

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodzony sernik. Udekorować świeżymi owocami.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz