Lekkie, delikatne i truskawkowe. Możecie je zrobić słoiczkach tak ja, lub w tortownicy. Te w słoiczkach mają tę zaletę, że nie trzeba ich kroić 🙂 i uroczo wyglądają. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 200 g truskawek, odszypułkowanych
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i przestudzić. W wysokiej misce umieścić płynną i przestudzoną galaretkę, serek mascarpone, truskawki. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i delikatnie wymieszać. Przelać do słoiczków lub tortownicy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
DO DEKORACJI:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 300 borówek amerykańskich lub truskawek
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodzony sernik. Udekorować świeżymi owocami.
Smacznego 🙂