To wyjątkowy tort, pieczony w naszym domu tylko na wyjątkowe okazje. Sporo przy nim pracy ale uśmiech dziecka po wykrojeniu pierwszego kawałka…. bezcenny 🙂
SKŁADNIKI NA BISZKOPT: (Powinny być w temperaturze pokojowej)
- 375 g mąki pszennej
- 225 g masła
- 355 ml mleka
- 225 g cukru
- 5 białek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- oraz barwniki w proszku (zielony, niebieski, żółty, pomarańczowy, czerwony i różowy)
WYKONANIE:
Masło i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać białka i miksować do połączenia składników. Dodać cukier waniliowy.
Do zmiksowanej masy dodać mleko i miksować, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na sześć równych porcji i do każdej dodać inny barwnik. Mieszać do uzyskania równomiernego koloru ciasta.
Ciasto piec w tortownicy o średnicy 23cm. Każdy kolor osobno, chyba że dysponujecie większą ilością tortownic o wymaganej średnicy 🙂
15-18 minut, 175 stopni
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1l schłodzonej śmietany kremówki (30% lub 36%)
- kilka łyżek cukru pudru, wg uznania
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i ostudzić.
Śmietanę kremówkę zmiksować do otrzymania gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę.
WYKONANIE:
Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki tortu również smarować kremem.
Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Ciasto nie wymaga dodatkowego nasączania.
Smacznego!