CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Tort tęczowy

Tort tęczowy

To wyjątkowy tort, pieczony w naszym domu tylko na wyjątkowe okazje. Sporo przy nim pracy ale uśmiech dziecka po wykrojeniu pierwszego kawałka…. bezcenny 🙂

SKŁADNIKI NA BISZKOPT: (Powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 375 g mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 355 ml mleka
  • 225 g cukru
  • 5 białek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • oraz barwniki w proszku (zielony, niebieski, żółty, pomarańczowy, czerwony i różowy)

WYKONANIE:

Masło i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać białka i miksować do połączenia składników. Dodać cukier waniliowy.

Do zmiksowanej masy  dodać mleko i miksować,  następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i  delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

Ciasto podzielić na sześć równych porcji i  do każdej dodać inny barwnik. Mieszać do uzyskania równomiernego koloru ciasta.

Ciasto piec w tortownicy o średnicy 23cm. Każdy kolor osobno, chyba że dysponujecie większą ilością tortownic o wymaganej średnicy 🙂

15-18 minut, 175 stopni

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1l schłodzonej śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • kilka łyżek cukru pudru, wg uznania
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50ml gorącej wody

Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i ostudzić.

Śmietanę kremówkę zmiksować do otrzymania gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę.

WYKONANIE:

Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki tortu również smarować kremem.

Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Ciasto nie wymaga dodatkowego nasączania.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz