Tartaletki są bardzo kruche a krem na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady smakuje wybornie! Polecam dekorować je świeżymi owocami sezonowymi: poziomkami, malinami, jagodami, borówkami lub pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
DODATKOWO:
- ok. 150 g świeżych poziomek (możecie też użyć malin, jagód, borówek)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać sól, lekko roztrzepane jajko, jogurt, cukier waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrobić ciasto, do połączenia składników. Owinąć folią i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Foremki na tartaletki o śr. 6 cm wyłożyć niewielką ilością ciasta, nakłuć widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki.
Piec w temp. 180 C przez 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia i dopiero wyciągnąć z foremek.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone chwilę zmiksować, następnie dodać jeszcze płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie zmiksować i dekorować nim wystudzone spody.
Na kremie ułożyć poziomki i schłodzić 1-2 godziny w lodówce.
Smacznego!