CIASTA I DESERY, DESERY, TARTY

Tartaletki z kremem z mascarpone i białej czekolady z poziomkami

Tartaletki z poziomkami

Tartaletki  są bardzo kruche a krem na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady smakuje wybornie! Polecam dekorować je świeżymi owocami sezonowymi: poziomkami, malinami, jagodami, borówkami lub pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
DODATKOWO:
  • ok. 150 g świeżych poziomek (możecie też użyć malin, jagód, borówek)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać sól, lekko roztrzepane jajko, jogurt, cukier waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrobić ciasto, do połączenia składników. Owinąć folią i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Foremki na tartaletki o śr. 6 cm wyłożyć niewielką ilością ciasta,  nakłuć  widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki.

Piec w temp. 180 C przez 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia i dopiero wyciągnąć z foremek.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone chwilę zmiksować, następnie dodać jeszcze płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie zmiksować i dekorować nim wystudzone spody.

Na kremie ułożyć poziomki i schłodzić 1-2 godziny w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz