CIASTA I DESERY, TARTY

Tarta czekoladowo-sernikowa z owocami

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 130g mąki
  • 20g kakao
  • 50g cukru
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść tylko do połączenia składników. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce.

Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Spód ponakłuwać widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążenie (mogą to być kulki ceramiczne lub po prostu fasola).

Piec 15 minut na 180 stopni. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut (do lekkiego zarumienienia).

MASA SEROWA:
  • 500g zmielonego twarogu
  • 50g cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 jajko

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty.

Piec 20 minut na 180 stopni.

PODANIE:
  • borówki amerykańskie, maliny
  • cukier puder
  • listki mięty

Wystudzoną tartę podawać ze świeżymi owocami. Polecam oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Smacznego!

Dodaj komentarz