DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA, SPIŻARNIA

Szybki bezglutenowy chleb ryżowy

szybki-bezglutenowy-chleb-ryzowy

Dziś dzielę się z Wami przepisem na bardzo szybki bezglutenowy chleb ryżowy na drożdżach. Ma bardzo łagodny, prawie pszenny smak.

SKŁADNIKI:

  • 375 g mąki ryżowej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki zmielonych nasion lnu
  • 38 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru (dla drożdży)
  • po 1/3 szklanki nasion słonecznika i sezamu

WYKONANIE:

Do szklanki wlej niewielką ilość ciepłej wody i rozpuść w niej drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ryżowej. Bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce.

W misce wymieszaj obie mąki, len, sól, dodaj wyrośnięte drożdże i dolej do całości ciepłej wody. Masa ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodaj połowę ziaren, wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp pozostałymi ziarnami słonecznika i sezamu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy chlebek podwoi swoją objętość, wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, kolejne 45 minut piecz na 180 stopni.

Upieczony chleb wyjmij z formy i pozostaw do ostudzenia.

Smacznego!