Pierwszy jesienny weekend proponuję przywitać szaszłykami z pomidorków koktajlowych, bruschettą z mozzarellą z cudownym, koperkowym pesto. Naprawdę polecam 🙂
KOPERKOWE PESTO:
- 1/4 szklanki gałązek koperku
- 1/4 szklanki liści bazylii
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/4 szklanki drobno startego parmezanu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zblendować na gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem.
SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba
- 500g pomidorków koktajlowych (polecam różne kolory)
- 250g mozzarelli
- oliwa z oliwek
- kilka listków bazylii
Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Pomidorki nadziej na szpikulce, lekko posmaruj oliwą i smaż około 2-3 minuty często obracając. Kromki chleba posmaruj oliwą i smaż z każdej strony około 1 minutę (do lekkiego zarumienienia). Na ciepłe kromki chleba nakładaj plastry mozzarelli, grillowane pomidory i obficie polewaj koperkowym pesto…
Smacznego!