PRZEPISY, SPIŻARNIA

Syrop ze świeżej mięty

Syrop miętowy

Syrop ze świeżej mięty przepysznie smakuje w gorące dni, kiedy rozcieńczymy go gazowaną wodą, dodamy plasterki cytryny, limonki oraz kostki lodu. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 30-40 gałązek mięty
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru lub ksylitolu
  • sok z ½ cytryny

WYKONANIE:

Miętę umyć i odsączyć na sitku. Następnie zalać  wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować Ok 30 minut. Po tym czasie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzić gałązki przez sito. Miętowy wywar posłodzić i dodać sok z cytryny. Gotować jeszcze ok 30 minut. Można nalewać wrzący do butelek bez ponownego pasteryzowania. Buteleczki ustawiać do góry dnem.

Smacznego!

Dodaj komentarz