PRZEPISY, SPIŻARNIA

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Pachnie obłędnie… doskonale smakuje rozcieńczony wodą gazowaną, z kostkami lodu, cytryną i listkami mięty.

SKŁADNIKI:
  • 50 baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • 1kg cukru lub ksylitolu
  • sok wyciśnięty z 7-8 cytryn
WYKONANIE:

Kwiatów nie myjemy! Musimy je dokładnie obejrzeć i eksmitować ewentualnych lokatorów 🙂

Kwiatki poodcinać nożyczkami od łodyżek, zalać wrzątkiem. Po schłodzeniu odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie przecedzić, dodać cukier, sok z cytryn i podgrzewać do rozpuszczenia cukru (nie gotować!). Gorący syrop przelać do wyparzonych słoików. Sok nie wymaga już pasteryzacji.

Smacznego!

Dodaj komentarz