CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Sernik z agrestem

Sernik agrestowy

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 450g mąki
  • 250g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kawałki i całość posiekać nożem.

Następnie dodać żółtko i wyrobić ciasto. Tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na godzinę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przyklepać i podpiec

przez około 10 minut na 180 stopni.

MASA SEROWA:

  • 750 g mielonego twarogu
  • 90 g roztopionego masła (przestudzonego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszku)
  • cukier waniliowy
  • 500g agrestu

Ser zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, roztopionym (przestudzonym!) masłem – na koniec dodać proszek budyniowy.

Masę przełożyć na przestudzony, podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć umyty i osuszony agrest i zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.

Piec 40-50 minut na 180 stopni. (do zarumienienia wierzchu).

Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz