SKŁADNIKI:
- 2 żółtka
- 600g serka waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- dowolna galaretka (u mnie truskawkowa)
- owoce sezonowe (u mnie truskawki)
WYKONANIE:
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostawić do całkowitego stężenia. (Można to zrobić dzień wcześniej)
Żelatynę rozpuścić w 50ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać serki, mleko w proszku oraz żelatynę. Masę przelać do pucharków i odstawić do lodówki. Kiedy masa zaczyna tężeć, „wcisnąć” do 1/2 wysokości truskawki i ponownie odstawić do lodówki. Stężałą galaretkę kroić w drobną kostkę i nakładać na owoce.
Smacznego!