CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Sernik na zimno w kubeczkach

Sernik na zimno w kubeczkach

SKŁADNIKI:
  • 2 żółtka
  • 600g serka waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • dowolna galaretka (u mnie truskawkowa)
  • owoce sezonowe (u mnie truskawki)
WYKONANIE:

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostawić do całkowitego stężenia. (Można to zrobić dzień wcześniej)

Żelatynę rozpuścić w 50ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać serki, mleko w proszku oraz żelatynę. Masę przelać do pucharków i odstawić do lodówki. Kiedy masa zaczyna tężeć, „wcisnąć” do 1/2 wysokości truskawki i ponownie odstawić do lodówki. Stężałą galaretkę kroić w drobną kostkę i nakładać na owoce.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz