Sałatka ze szparagami doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska lub lekka kolacja. Robimy ją ze surowych szparagów, dzięki temu są chrupiące i zachowują wszystkie właściwości odżywcze. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 0,5 pęczka zielonych szparagów
- 5 rzodkiewek
- 3 ogórki
- 0,5 awokado
- 2 łyżki płatków migdałowych
- kilka listków mięty, pietruszki i kolendry
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na lekko złocisty kolor i wystudzić. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, główki odciąć a pozostałą część strugać na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Rzodkiewki i ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, a awokado w małą kostkę. Całość dokładnie wymieszać, dodając główki szparagów, posiekane zioła oraz musztardę.
Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i posypać prażonymi migdałami.
Smacznego!