PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska lub lekka kolacja. Robimy ją ze surowych szparagów, dzięki temu są chrupiące i zachowują wszystkie właściwości odżywcze. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 0,5 pęczka zielonych szparagów
  • 5 rzodkiewek
  • 3 ogórki
  • 0,5 awokado
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kilka listków mięty, pietruszki i kolendry
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na lekko złocisty kolor i wystudzić. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, główki odciąć a pozostałą część strugać na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.

Rzodkiewki i ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, a awokado w małą kostkę. Całość dokładnie wymieszać, dodając główki szparagów, posiekane zioła oraz musztardę.

Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i posypać prażonymi migdałami.

Smacznego!