Zielonych sałatek nigdy dość. Na ostatnie dni lata polecam Wam tą, z quinoa, bobem i awokado. Na śniadanko, lunch, piknik, kolację, do pracy… jak wolicie. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 0,5 szklanki quinoa (waga suchej kaszy)
- 100g ugotowanego i obranego bobu
- 1 zielona papryka
- 0,5 awokado
- garść posiekanego koperku
- sok z 1 limonki
- oliwa
- sól, pieprz
WYKONANIE:
JAK UGOTOWAĆ QUINOA: Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Do garna wlać 1 szklankę wody, wsypać kaszę i zagotować. Gotować około dwóch minut, następnie wyłączyć i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody. Można posolić.
Na talerzu ułożyć przestudzoną kaszę, pokrojoną paprykę, awokado i bób. Posypać posiekanym koperkiem. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!