CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Rolada bezowa z malinami

Rolada bezowa z malinami 1a

Beza, bita śmietana i maliny… smakuje wybornie! W naszym domu otrzymała miano „bestseller” 🙂

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 4 białka
  • 230g  cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Białka ubić na sztywna pianę i stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet. Blachę (40cmx35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową równomiernie rozłożyć, zachowując 1 cm odstępu od brzegów (beza nieco urośnie podczas pieczenia). Piec 20 minut na 150 stopni. Po upieczeniu pozwolić jej odpocząć przez kilka minut, następnie odwrócić ją górą do dołu na czysty papier do pieczenia. Zdjąć delikatnie papier na którym piekła się beza i pozostawić ją do całkowitego ostygnięcia.

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 180 g serka mascarpone
  • 300 g malin
Śmietankę  i serek zmiksować na gęstą i puszystą masę. Wyłożyć na ostudzony placek bezowy, ułożyć na wierzchu maliny i z pomocą papieru zwinąć dość ciasno roladę.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
 
 
 

Dodaj komentarz