CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

rogaliki-krucho-drozdzowe-z-makiem

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem – są bardzo kruche a zarazem mięciutkie… Robi się je bardzo szybko i pozostają świeże kilka dni, a nadzienie makowe z orzechami pomału przypomina, że niebawem Boże Narodzenie 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g miękkiego masła
  • 4g suchych drożdży
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i pozostawić w temperaturze pokojowej.

FARSZ:

  • 200g gotowej masy makowej

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 „trójkątów”. Na każdy trójkąt nałożyć farsz i zwinąć, zaczynając od „podstawy” trójkąta. Zwinięty rogalik wygiąć w „C” i ułożyć na blaszce. Tak przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do delikatnego wyrośnięcia.

Piec 15-20 minut aż rogaliki smakowicie się „zarumienią”.

Studzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!