CIASTA I DESERY, DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Racuchy dyniowe

Racuchy dyniowe

SKŁADNIKI:

  • 400g puree z dyni (dynia upieczona w piekarniku i zblendowana na gładki mus)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2,5 szklanki maki
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Jajka zmiksować w puree z dyni na gładki krem, dodać roztopione masło i cukier. Zmiksować.  Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodać  do masy dyniowo-jajecznej. Całość dokładnie zmiksować.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, ciasto kłaść łyżką, zachowując odstępy i smażyć aż będą rumiane.

Podawać z dżemem mirabelkowym 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz