Warzywa liściaste:
Różne rodzaje sałat (roszponka, rukola, rzymska, lodowa, czerwona), szpinak, seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, botwinka, rzeżucha, koper, zioła
Warzywa korzeniowe:
Marchewka, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew biała, rzodkiew czarna, rzepa, kalarepa, rzodkiewki
Warzywa cebulowe:
Cebula, por, czosnek
Warzywa psiankowate:
Papryka, pomidor
Warzywa kapustne:
Kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, brokuł, brukselka, kalarepa
Warzywa dyniowate:
Cukinia, ogórki, dynia, kabaczek (dynia i kabaczek w małych ilościach)
Owoce:
Jabłka, grejpfruty, cytryny
(kiwi, granat, pomarańcza, porzeczki, wiśnie, jagody, maliny, śliwki, borówka amerykańska – należy stosować w ilościach śladowych – dla poprawy smaku lub dekoracji)